Houten vloeren en eiken meubelen vullen elkaar prachtig aan. Beide moeten echter worden verzorgd en beschermd tegen schade om ze in topconditie te houden. Een van de meest voorkomende oorzaken van schade aan houten vloeren zijn meubels. Zwaar meubilair kan deuken veroorzaken wanneer het in de vloer wordt gedrukt, zowel tijdens het verplaatsen als wanneer het meubilair gedurende lange tijd op zijn plaats staat en wordt belast. Houten vloeren zijn ook ongelooflijk gevoelig voor krassen, wat vaak wordt veroorzaakt door het niet gebruiken van meubelbeschermers. Voorkom dit met de volgende tips!

Meubelkussens gebruiken

De beste manier om je houten vloer te beschermen tegen krassen door stoelen of grotere voorwerpen, is door meubelkussens of glijders aan de poten of basis van het meubelstuk te bevestigen. Kies kussens die gemaakt zijn van vilt of een combinatie van rubber en vilt om een ​​zachte barrière te vormen tussen je meubels en houten vloeren. Sommige zelfklevende meubelpads zijn gemaakt van plastic, wat geweldig is voor vloerbedekking, maar voor houten vloeren zijn viltkussens de ideale keuze. Met viltkussens kun je je meubels vrij verplaatsen zonder de vloer te krassen of in het oppervlak te graven.

Meubels behandelen

Als je met je nieuwe meubel aankomt, kan je door het simpelweg van A naar B te verplaatsen direct veel schade aanrichten. Wanneer je je meubels op een houten vloer verplaatst, zorg er dan voor dat je de meubels niet sleept, laat vallen, sleept of duwt. Dit soort bewegingen zijn de gemakkelijkste manier om je houten vloeren te beschadigen, omdat je tijdens het transport gemakkelijk krassen en vlekken op de vloer kunt maken. Ga je een nieuw bed met matrasbeschermer kopen? Zorg er dan dus voor dat je het daadwerkelijk tilt naar je slaapkamer, versleep het beslist niet.

Meubelbeschermers in de gaten houden

Zorg ervoor dat je zelfklevende meubelpads en -glijders in de gaten houdt, omdat deze niet altijd lang meegaan. Glijders die in meubelpoten worden geschroefd, gaan meestal langer mee dan viltkussens, maar glijders kunnen door slijtage losraken en veroorzaken waarschijnlijk meer schade aan de vloer. Dit is met name relevant voor veelgebruikte items zoals eetkamerstoelen die veel worden verplaatst en losraken, of op zwaardere meubels zoals banken en boekenkasten die kussens kunnen verslijten. Kijk na verloop van tijd hoe je remblokken en glijders zijn en bewaar een paar op reserve, zodat je ze gemakkelijk kunt vervangen.

Schade door rollen voorkomen

Nu een groter deel van de bevolking vanuit huis werkt en kantoren overgaan op een hybride manier van werken, is er een grotere vraag naar bureaustoelen. Maar hoe bescherm je houten vloeren tegen beschadiging van de rollende stoelen? Niet alleen hierbij moet je schade door rollen zien te voorkomen, dit is ook nodig als je een mobiele airco hebt. Hoe werkt een mobiele airco? Nou, onder meer door gerold te worden naar diverse ruimtes in je huis. Met behulp van plastic matten kun je dan voorkomen dat de wielen van de stoel of airco schade doet aan je houten vloer.