Een houten vloer onderhouden

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je houten vloer. Een houten vloer onderhouden is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Wij leggen het je uit.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen! Houd daarom rekening met de volgende aspecten:

Tip 01

Draag geen naaldhakken of andere schoenen met een hak in huis. Deze kunnen putten in de vloer veroorzaken.

Tip 02

Plaats beschermende viltjes onder stoelpoten, tafelpoten en ander meubilair. Vervang deze ook regelmatig.

Tip 03

Heb je een houten vloer in je werkkamer? Kies dan voor rubberen wieltjes die de vloer niet beschadigen. Is dit niet mogelijk? Plaats de stoel dan op een beschermende mat.

Tip 04

Zet bloempotten niet rechtstreeks op je vloer. Zo kunnen ze geen krassen veroorzaken. Houd er ook rekening mee dat de bladeren van sommige planten kunnen druppen.

Tip 05

Gebruik een entreemat. Zo neem je het vuil en zand onder je schoenen niet mee naar binnen.

Tip 06

Zorg voor een goede klimaatbeheersing. De vloerdelen kunnen namelijk gaan uitzetten wanneer de luchtvochtigheid te hoog is. Anderzijds kan hout krimpen in een te droge omgeving. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 – 60%.

eikenhouten vloer onderhouden

Luchtvochtigheid in huis meten

Hout is een natuurproduct en neemt vocht op en laat het weer los. Door onze speciale legwijze zullen onze houten vloeren niet gaan werken, maar het is wel degelijk belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Het ideale percentage ligt tussen de 50-60%.

Om het luchtvochtigheidspercentage te meten, gebruik je een geijkte hyrometer. Hang deze op ooghoogte op aan een binnenmuur. Zorg dat de meter uit de zon en vrij van toch is. Stijgt het percentage, in een vochtige periode van het jaar, boven de 75%? Laat het dan dalen door extra te stoken of kies voor een luchtontvochtiger. Als het percentage lager is dan 40%, biedt een luchtbevochtiger oplossing.

Houten vloer schoonmaken

Wekelijks
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, zal je houten vloer uiteindelijk toch vies worden. Daarom is het ook belangrijk om je houten vloer wekelijks schoon te maken. Stof verwijder je gemakkelijk met een zachte bezem. Een harde borstel kan de vloer – en dan voornamelijk de toplaag – beschadigen. Is het nodig om te stofzuigen? Kies dan ook voor een zachte borstel.

Tweewekelijks
Zit er vuil op je houten vloer? Neem deze dan af met een licht vochtige dweil en wring deze goed uit. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel of eventueel een scheutje witte azijn. Dit laatste weekt het vet los en voorkomt een grijze zweem. Let op dat je niet een te grote hoeveelheid azijn gebruikt! Ga uit van een half kopje per 4 liter water.

Vervang het dweilwater zodra het troebel is!

 

badkamer met houten vloer

Advies nodig?

Heb je nog vragen over het onderhouden van een houten vloer? Neem dan contact op met VGvloeren. Onze experts zijn tijdens kantooruren bereikbaar en helpen je graag.