Isolatie, PV zonnepanelen en andere duurzame maatregelen lijken beperkt te blijven tot woongebouwen. Maar dit is niet het geval: het is ook belangrijk om appartementencomplex er duurzamer te maken. Op de krappe woningmarkt wordt wonen in een appartementencomplex steeds aantrekkelijker, vooral als het een appartementencomplex is dat nog helemaal nieuw is of recentelijk duurzaam gerenoveerd is. Zo kan bijvoorbeeld LED binnenverlichting aanzienlijk bijdragen aan de duurzaamheid van dergelijke complexen. Maar welke andere tips kun je gebruiken om je appartementencomplex duurzamer te maken? Lees hieronder onze top 3 tips

Tip 1: Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen zijn erg interessant voor appartementencomplexen. Ze leveren een groot deel van de elektriciteit die je gebruikt. Hierdoor kunnen de kosten van zonnepanelen zichzelf snel terugverdienen. Maar kun je de zonnepanelen zomaar op jouw appartementencomplex plaatsen? In bijna alle gevallen is een VvE vergunning nodig. Vaak worden in het hele gebouwencomplex zonnepanelen geïnstalleerd, waarbij alle eigenaars in de kosten en baten delen. Je kunt misschien ook zelf zonnepanelen op het dak installeren. Als je zonnepanelen koopt, zoek dan naar kwaliteit en kies goede panelen met een lange levensduur.

Tip 2: Vervang oude verlichting door LED verlichting

Op veel plaatsen in appartementencomplexen wordt nog geen LED verlichting gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de hal of de stallingsgarage. LED verlichting stallingsgarage is erg makkelijk om te plaatsen en is daarnaast ook nog eens een slimme optie als je op de energierekening wilt besparen. Er zijn verschillende aanbieders die energie-efficiënte LED verlichtingsproducten voor appartementencomplexen aanbieden. Voor LED buitenverlichting heeft bijvoorbeeld elk lampje een levensduur van ongeveer 50.000 uur. Dit betekent dat een LED lamp die ’s nachts gemiddeld 9 uur brandt, meer dan 15 jaar lang niet vervangen hoeft te worden. Omdat de verlichting zeer zuinig is, dalen ook de energiekosten aanzienlijk. Hoogwaardige LED verlichting verbruikt ongeveer 90% minder energie dan gewone halogeen verlichting. Dit is een belangrijke reden om dit soort verlichting te gebruiken, vooral nu de elektriciteitskosten stijgen.

Tip 3: Gebruik duurzame apparaten

Je kunt ook maatregelen nemen om het leven in het appartement zelf duurzamer te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de oude apparaten in de appartementen vervangen door meer duurzame apparaten, zoals een duurzame koelkast of een duurzame vaatwasser. De toestellen van vandaag zijn veel energiezuiniger dan 10 tot 15 jaar geleden. Je kunt ook de verlichting in de appartementen vervangen door duurzame LED’s van Prolumia. Zo kunnen ook gelijk de bewoners energie besparen en duurzamer wonen.